KAATUMISTAPATURMIEN YLEISYYS JA NIIDEN SEURAUKSET
Yli 65-vuotiaille suomalaisille sattuu vuosittain 100 000 kaatumistapaturmaa, joista valtaosa tapahtuu kotona sisällä tai kotipihassa. Näistä lähes 40 000 tapaturmaa vaatii sairaalahoitoa ja yli 900 aiheuttaa kuoleman. Kaatumis- ja putoamistapaturmien seurauksena 75-84 -vuotiaat joutuvat viettämään vuosittain yhteensä yli 14 000 sairaalan vuodeosastojaksoa ja yli 85-vuotiaat vastaavasti 11 000 jaksoa. Yksi sairaalahoitoa vaativista seurauksista on lonkkamurtuma, joita vuosittain tilastoidaan yli 7000. Näistä 90 % on seurausta kaatumisista. Muita tyypillisiä murtumia ovat olkaluu-, ranne- ja nilkkamurtumat.
Joka kolmas yli 65-vuotias ja joka toinen yli 80-vuotias kaatuu vähintään kerran vuodessa. Aiempi kaatuminen altistaa merkittävästi uudelle kaatumiselle, sillä kerran kaatuneista 50 % kaatuu uudelleen. Kaatuminen voi aiheuttaa pelkoa ja rajoittaa liikkumista, jolloin liikkumiskyky heikkenee entisestään. Iän myötä keho haurastuu, eikä enää kestä kaatumista yhtä hyvin kuin nuorena. Ikäihminen myös toipuu saamistaan vammoista hitaammin ja vamma voi pahimmillaan heikentää toiminta- ja liikkumiskykyä pysyvästi.
Kaatumispelkoa selvittäneiden tutkimusten mukaan pelon yleisyys vaihtelee välillä 21-80 %. Pelkoa esiintyy enemmän naisilla ja se lisääntyy iän mukana tai kun terveys ja toimintakyky heikkenevät.
KAATUMISRISKIIN VAIKUTTAVAT MONET ASIAT
Kaatumisen vaaratekijät voidaan jakaa sisäisiin ja ulkoisiin tekijöihin, joista suurinta osaa voidaan vähentää ja ehkäistä. Useimmiten kaatuminen johtuu useamman kuin yhden tekijän yhteisvaikutuksesta ja tilanteessa vaikuttavat usein myös erilaiset tilanne- ja käyttäytymistekijät.
Kaatumisalttiutta lisääviä sairauksia:
Kaatumisalttiutta lisääviä oireita:
KAATUMISTEN ENNALTAEHKÄISY
Joka kolmas ikäihmisille sattunut kaatuminen ja kaatumisvamma voidaan ehkäistä puuttumalla mahdollisimman moneen kaatumisen vaaratekijään. Parhaimmillaan kaatumisten ehkäisy on ennakointia. Tasapainoharjoittelu kannattaa aloittaa, vaikka erityisiä ongelmia tasapainon ylläpitämisessä ei vielä olisikaan.
Liikuntaharjoittelu on tärkein kotona asuvan ikäihmisen kaatumisen ehkäisykeino. Liikuntaharjoitteluun tulee aina kuulua sekä tasapaino- että lihasvoimaharjoituksia. Toisaalta hyvä kestävyyskunto ehkäisee monia sairauksia ja sen vuoksi myös kestävyysliikunta toimii kaatumisalttiutta ehkäisevästi.
Yksilöllisesti suunniteltu liikuntaohjelma, hyvä ohjaus sekä harjoittelun säännöllisyys ja jatkuvuus ovat liikuntaharjoittelun perusteita. Etenkin niiden iäkkäiden, jotka eivät ole liikkuneet paljon tai liikunnan harrastamisesta on aikaa, on suositeltavaa aloittaa harjoittelu fysioterapeutin ohjauksessa. Tasapainoharjoittelulle ei ole olemassa yhtä yleistä ohjetta, joka sopisi kaikille. Harjoitukset valitaan aina yksilöllisesti riippuen henkilön lähtötasosta ja mahdollisista rajoitteista.
Pitkäaikaissairaudet eivät yleensä ole este liikuntaharjoittelulle. Oikein toteutettu harjoittelu on useimmissa sairauksissa tärkeä osa sairauden ja sen oireiden hoitoa.
Liikuntaharjoittelun lisäksi kaatumisriskiin voidaan vaikuttaa: