Jalkahoito

Jalkojenhoidon ammattitutkinnon suorittanut Ida Helenius on lähihoitaja, jolla on hoitoalan kokemusta ikäihmisten hoidosta. Ida tekee ennaltaehkäisevää ja toimintakykyä edistävää jalkojenhoitoa Hämeenlinnan Tasapainoklinikalla. Hoidossa huomioidaan eri sairaudet (mm. diabetes, reuma, psoriasis, syöpä, Parkinson, MS-tauti) sekä niiden vaikutus ja erityispiirteet hyvinvointiin.

Jaloista kannattaa pitää hyvää huolta ja erityisesti ikäihmisten olisi suositeltavaa näyttää jalkojaan terveydenhuollon ammattilaiselle vähintään kerran vuodessa. Jalkaongelmien ennaltaehkäisy kannattaa aina!

Ennen tekonivelleikkausta on suositeltavaa käydä hoidattamassa jalat kuntoon. Jalkojen ihon on oltava ehjä ja terve, sillä pienikin ihorikko toimii infektioporttina. Erityisesti ihorikot varpaanväleissä ja halkeilevat kovettumat kantapäissä on syytä huomioida. Tulevaan leikkaukseen kannattaa varautua riittävän ajoissa. Mikäli jaloissa on paljon hoidettavaa, saattaa olla tarpeen varata useampi hoitokerta hyvän lopputuloksen saamiseksi.

Terveydellisten syiden lisäksi jalkojenhoitoon voi totta kai tulla myös rentoutumaan ja hemmottelemaan itseään! Jalkahoitoon voi ostaa myös lahjakortin.

60 MINUUTIN JALKAHOITO 

Jalkahoito alkaa jalkakylvyllä, johon käytettävät tuotteet valitaan yksilöllisesti.  Tarpeen vaatiessa jalkojen iho kuoritaan. Seuraavaksi tehdään varvasvälien hoito, kuivaus ja kunnon tarkistus. Mahdolliset kovettumat ja känsät hoidetaan / poistetaan. Ihonhoidon tuotteet ja menetelmät valitaan aina ihotyypin mukaan. Terveille kynsille tehdään leikkaus ja viilaus. Paksuuntuneet kynnet ohennetaan ja kynsimuutoksille valitaan tarpeen mukainen hoito. Myös kynsinauhat hoidetaan.

Sienikynsienhoidossa poistetaan kuollut kynnen osa ja käytetään esimerkiksi teepuuöljyä, kynsimassaa ja tasoitelakkaa. Hoito ei paranna kynnen sieni-infektiota, mutta hillitsee sen kasvua ja ”roihahtamista” pahemmaksi.

Jalkahoito päättyy rasvaus-hierontaan, jossa ihotyypin mukaan valittu rasva imeytetään kunnolla ihoon hieronnan avulla. Jalkahoito viimeistellään hieronta-öljyllä tehtävään pohkeiden ja säärien hierontaan.


90 MINUUTIN JALKAHOITO

Mikäli jaloissa on paljon hoidettavaa, tarvitaan tavallista pidempi hoitoaika. Silloin valitaan 60 minuutin sijaan 90 minuutin jalkahoito. Mikäli olet epävarma, mikä hoitoaika sinun jaloillesi sopii, kysy rohkeasti neuvoa.

90 minuutin jalkahoito on oivallinen myös, mikäli rasvaus-hieronnan jälkeen on tarpeellista tehdä mobilisoiva hieronta jalan ongelmakohdille, kuten vasaravarpaille tai vaivaisenluulle. Mobilisoivan hieronnan avulla jalan nivelet pysyvät liikkuvina ja aiheuttavat vähemmän kipua ja ongelmia.


TAVALLISIA JALAN VAIVOJA:

Varvasvälihautuma:

Hikoilevat jalat, ahtaat kengät/sukat, turvotus, sekä jalkahygienian laiminlyönti altistavat varvasvälihautumille ja ihorikolle. Rikkoutunut iho puolestaan altistaa infektioille, kuten jalkasilsalle ja ruusulle.

Ennaltaehkäisyyn kuuluu jalkojen säännöllinen pesu, jolloin myös varpaiden välit tulee pestä ja kuivata huolellisesti. Liian kovakourainen hankaaminen vaurioittaa helposti herkkää ihoa. Jalkoja on hyvä pitää silloin tällöin paljaana, jotta iho saa hengittää.

Hoitona käytetään lampaanvillaa, joka varpaiden ympärille kiedottuna erottaa varpaita hieman toisistaan ja imee kosteutta pois. Myös kosteutta imevää talkkia voidaan käyttää. Talkin käytön yhteydessä on huomioitava päivittäinen pesu, jottei talkki jää hautumaan varpaiden väleihin.

Peclavus-sarjalla on myös hyviä hoitotuotteita:

  • Otsoni-voide: kuivattaa, desinfioi ja hoitaa varpaiden välien herkkää ihoa
  • Antimyx Tinktur Silber: hopeaa sisältävä desinfioiva hoitotippa, jota käytetään jo rikkeytyneelle iholle
  • Peclavus-sarjan tuotteet myynnissä Hämeenlinnan Tasapainoklinikalla!

Kovettuma:

Jalkapohjien kuormitusalueille, isovarpaiden sivuille ja vasaravarpaiden päihin syntyviä ihopaksunnoksia kutsutaan kovettumiksi. Hoitoa vaativa kovettuma on yleensä laaja-alainen ja joustamaton, väriltään kellertävä ihopaksunnos. Ne syntyvät ihoon mekaanisen rasituksen takia, kun iho yrittää suojata itseään kovettamalla ihoa.

Kovettumaa ei saa poistaa kokonaan, sillä seurauksena on punoittava ja todella arka ihoalue, johon muodostuu entistä enemmän kovettumaa. Jalkahoidossa kovettuman alueelta ihoa poistetaan vain sen verran, että mahdollinen kipu helpottaa ja iho tulee sileäksi kovettuman kohdalta. Aina kovettuman poiston jälkeen iho tulisi rasvata karbamidia eli ureaa sisältävällä voiteella. Kovettuma muodostuu hoidosta huolimatta aina takaisin, ellei sen aiheuttajaa poisteta.

Peclavus-sarja:

  • Urea voide (10 %)
  • Peclavus-sarjan tuotteet myynnissä Hämeenlinnan Tasapainoklinikalla!

Känsä:

Känsä on elimistön oman puolustusreaktion seurausta, kun luisen kohdan ja kengän tai alustan välille syntyy painetta, puristusta tai hankausta. Känsä ei siis ole erillinen tauti, kuten syylä, johon se usein virheellisesti sekoitetaan. Tyypillisiä muodostumiskohtia känsille ovat varpaiden välit ja vasaravarpaiden yläpinnat.

Känsien ennaltaehkäisyssä on erittäin tärkeää kiinnittää huomiota jalkineisiin ja sukkiin. Niiden pitää olla oikean kokoiset, eivätkä ne saa puristaa varpaita yhteen. Jalkahoidossa känsä poistetaan kokonaan. Känsä kasvaa yleensä kartion mallisena, terävä kärki ihoon päin, aiheuttaen kipua.

Peclavus-sarja:

  • Hornhaut kovettuma -voide, joka sisältää salisylaattia ja pehmentää ihoa tehokkaasti tai
  • Pihkavoide, joka myös pehmentää tehokkaasti

Vasaravarvas:

Vasaravarpaalla tarkoitetaan 2.- 4. varvasta, joka on koukistunut tyvi- ja/tai kärkinivelestä. Vasaravarvas koukistuu niin, että varpaan pää osuu alustaan ja sitä vastaava päkiä-nivel yliojentuu. Vasaravarpaiden aiheuttajia on monia, mm. erilaiset niveliin ja jänteisin kohdistuvat sairaudet, liian pienet kengät, korkea korkoiset kengät, korkea holvinen jalan rakenne ja pitkä 2. varvas.

Jalkahoidossa hoidetaan vasaravarpaisiin mahdollisesti muodostuneet kovettumat ja känsät sekä usein vasaravarpaille tyypillinen vioittunut kynsi. Jalkahoidossa tehdään myös mobilisoivaa hierontaa varpaiden nivelille, eli ojennetaan koukistuneita niveliä. Tämä parantaa nivelten liikkuvuutta.

Vaivaisenluu:

Vaivaisenluulla tarkoitetaan jalkaterän ongelmaa, jossa isovarvas kääntyy muihin varpaisiin päin. Usein isovarpaan tyvinivel ja siihen liittyvä limapussi kipeytyvät ja turpoavat. Muuttunut rakenne johtaa känsien ja hiertymien muodostumiseen. Kivun seurauksena jalan toiminta muuttuu ja kipualue leviää nilkkaan ja sääreen asti.

Vaivaisenluu on seurausta jalan rakenteen ja toiminnan häiriöstä, jossa isovarpaan tyviniveleen kohdistuu poikkeava rasitus. Vaiva liittyy usein korkeakorkoisten ja kapeakärkisten kenkien käyttöön, toisaalta ilmeisesti myös perintötekijöillä on vaikutusta.

Jalkahoidossa hieronnalla ja venyttelyllä lievitetään kipua. Jalkahoidossa ohjatuilla kotiharjoituksilla voi ylläpitää jalan nivelten liikkuvuutta. Erityisesti pitkän pohjelihaksen venyttely on tärkeää. Luun ”pullistuma” on hyvä suojata esimerkiksi silikonisella suojalla, joka ehkäisee kovettuman ja känsän muodostumista. Myös erilaisia varvasväli ortooseja voidaan kokeilla.