UKK3

ByLaurent Callemin

UKK3

Onko lääkärin terveystarkastus tarpeen ennen liikunnan aloittamista?

Mikäli olet terve, kevyen tai kohtuukuormitteisen liikunnan voi aloittaa ilman lääkärin terveystarkastusta. Jos kuitenkin olet viimeiset vuodet liikkunut vain vähän tai jos sinulla on terveydellisiä ongelmia tai joku pitkäaikaissairaus, kannattaa ennen liikunnan aloittamista varata aika lääkärille. Kysy neuvoa Tasapainoklinikan fysioterapeutilta.

Voinko harrastaa liikuntaa, vaikka toimintakykyni on heikentynyt tai jos minulla on joku pitkäaikaissairaus?

Vain erittäin harvoin heikentynyt terveys tai toimintakyky estää liikuntaharjoittelun kokonaan. Sairauden vuoksi täytyy liikkumista joskus tilapäisesti vähentää tai muuttaa, mutta pyrkimyksenä tulisi olla mahdollisimman säännöllinen harjoittelu. Useimmissa pitkäaikaissairauksissa liikunta on keskeinen osa sairauden hyvän hoitotasapainon ylläpitämistä. Yhdessä fysioterapeutin kanssa aloitettu liikuntaharjoittelu on turvallista ja tehokasta.

Kannattaako vanhanakin liikkua?

Ikääntyminen ei ole syy lopettaa liikuntaa, vaan päinvastoin syy jatkaa tai aloittaa liikkuminen. Monipuolinen liikunta parantaa tasapainoa, kävelykykyä ja notkeutta sekä helpottaa arkiaskareista suoriutumista. Se vaikuttaa positiivisesti myös elämänlaatuun ja aivotoimintoihin.

About the author

Laurent Callemin administrator